Bitcoin dominantie: een uitgebreide uitleg

Bitcoin dominantie is een term die wordt gebruikt om het percentage van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies dat wordt vertegenwoordigd door Bitcoin aan te geven. Het wordt berekend door de marktkapitalisatie van Bitcoin te delen door de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies en vervolgens te vermenigvuldigen met 100.

Wil jij zelf de Bitcoin dominance chart en andere prijs charts bekijken en bewerken, dan kan dit eenvoudig via Tradingview. Zie het voorbeeld hieronder.

Je kunt ook gewoon de Bitcoin dominance percentages terugvinden bovenaan op bijvoorbeeld Coingecko of Coinmarketcap. Zie voorbeeld hieronder van Coingecko

De bitcoin dominantie is een belangrijke indicator voor de algemene gezondheid van de cryptocurrency-markt. Een hoge bitcoin dominantie duidt erop dat Bitcoin een dominante positie inneemt op de markt, terwijl een lage bitcoin dominantie duidt op een toenemende diversificatie van de markt.

Hoe wordt bitcoin dominantie berekend?

De bitcoin dominantie wordt berekend door de volgende formule:

Bitcoin dominantie (%) = (Bitcoin marktkapitalisatie / Totale marktkapitalisatie) * 100

Bijvoorbeeld, als de marktkapitalisatie van Bitcoin 1 biljoen dollar is en de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies 2 biljoen dollar is, dan is de bitcoin dominantie 50%.

Wat betekent bitcoin dominantie?

Een hoge bitcoin dominantie duidt erop dat Bitcoin een dominante positie inneemt op de markt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Bitcoin is de oudste en meest gevestigde cryptocurrency.
  • Bitcoin heeft de grootste marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies.
  • Bitcoin wordt door veel mensen beschouwd als de veiligste en meest betrouwbare cryptocurrency.

Een lage bitcoin dominantie duidt op een toenemende diversificatie van de markt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Er komen steeds meer nieuwe cryptocurrencies op de markt.
  • Sommige altcoins worden steeds populairder.
  • Beleggers worden minder afhankelijk van Bitcoin.

Conclusies uit bitcoin dominantie

De bitcoin dominantie kan worden gebruikt om verschillende conclusies te trekken over de algemene gezondheid van de cryptocurrency-markt. Enkele voorbeelden:

  • Een hoge bitcoin dominantie duidt op een stabiele markt. Dit komt omdat Bitcoin een relatief veilige en betrouwbare cryptocurrency is.
  • Een lage bitcoin dominantie duidt op een volatiele markt. Dit komt omdat er meer onzekerheid is over de toekomst van de markt.
  • Een toenemende bitcoin dominantie duidt op een consolidatie van de markt. Dit komt omdat beleggers zich concentreren op de meest betrouwbare cryptocurrencies.
  • Een afnemende bitcoin dominantie duidt op een opkomst van nieuwe cryptocurrencies. Dit komt omdat beleggers op zoek zijn naar alternatieven voor Bitcoin.

Conclusie

Bitcoin dominantie is een belangrijke indicator voor de algemene gezondheid van de cryptocurrency-markt. Het kan worden gebruikt om verschillende conclusies te trekken over de toekomst van de markt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.