order books

Crypto order books: een uitgebreide uitleg

In de wereld van cryptocurrency is het orderboek een essentieel begrip. Het is een lijst van alle openstaande orders om een bepaalde cryptocurrency te kopen of te verkopen. Orders worden op basis van prijs en omvang gerangschikt, waardoor het voor traders mogelijk is om de markt te begrijpen en hun posities te bepalen.

Eerder heb ik ook eens een video gemaakt waarin orderboeken uitgelegd worden, dus moest je liever een video zien, kun je deze eventueel kijken. Let op deze video is wel 1 van mijn oudere video’s 😃

Wat is een orderboek?

Een orderboek is een lijst van alle openstaande orders om een bepaalde cryptocurrency te kopen of te verkopen. Orders worden op basis van prijs en omvang gerangschikt, waarbij orders met een lagere prijs bovenaan staan en orders met een hogere prijs onderaan.

De prijs van een cryptocurrency wordt bepaald door de vraag en aanbod op de markt. Als er meer mensen zijn die willen kopen dan verkopen, zal de prijs stijgen. Als er meer mensen zijn die willen verkopen dan kopen, zal de prijs dalen.

Hoe werkt een orderboek?

Wanneer een trader een order plaatst om een cryptocurrency te kopen of te verkopen, wordt deze toegevoegd aan het orderboek. Orders kunnen worden geplaatst met een limit price of met een market order.

Een limit order wordt uitgevoerd tegen een vooraf bepaalde prijs of beter. Als de marktprijs van de cryptocurrency lager is dan de limit price van een kooporder, wordt de order niet uitgevoerd. Als de marktprijs van de cryptocurrency hoger is dan de limit price van een verkooporder, wordt de order niet uitgevoerd.

Een market order wordt uitgevoerd tegen de huidige marktprijs. Market orders worden altijd uitgevoerd, maar kunnen wel tegen een slechtere prijs worden uitgevoerd dan de prijs die de trader in gedachten had.

De verschillende delen van een orderboek

Een orderboek bestaat uit twee delen: de koopkant en de verkoopkant. De koopkant toont alle openstaande orders om een cryptocurrency te kopen. De verkoopkant toont alle openstaande orders om een cryptocurrency te verkopen.

In elk deel van het orderboek worden de orders op basis van prijs gerangschikt. De orders met de laagste prijs staan bovenaan, gevolgd door de orders met de volgende laagste prijs, enzovoorts.

De betekenis van de verschillende kolommen in een orderboek

Een orderboek wordt meestal weergegeven in een tabel met verschillende kolommen. De meest voorkomende kolommen zijn:

 • Prijs: De prijs waarop de cryptocurrency wordt gekocht of verkocht.
 • Omvang: Het aantal cryptocurrency-eenheden dat wordt gekocht of verkocht.
 • Type: Het type order.
 • Tijd: De tijd waarop de order is geplaatst.

Hoe kan ik het orderboek gebruiken om te traden?

Het orderboek is een waardevol hulpmiddel voor traders. Het kan traders helpen om de volgende zaken te begrijpen:

 • De huidige vraag en aanbod voor een cryptocurrency.
 • De waarschijnlijke richting van de prijs.
 • De beste prijs om een cryptocurrency te kopen of te verkopen.

Traders kunnen het orderboek gebruiken om verschillende handelsstrategieën te implementeren. Enkele voorbeelden van handelsstrategieën die gebruikmaken van het orderboek zijn:

 • Market making: Het plaatsen van orders aan beide zijden van de markt om liquiditeit te bieden.
 • Scalping: Het kopen en verkopen van cryptocurrency op korte termijn om kleine winsten te maken.
 • Daytrading: Het kopen en verkopen van cryptocurrency op een dag, met als doel winst te maken op de dagelijkse prijsbewegingen.

Conclusie

Het orderboek is een essentieel begrip voor iedereen die geïnteresseerd is in cryptocurrency trading. Door het orderboek te begrijpen, kunnen traders betere beslissingen nemen en meer winst maken.

Tips voor het lezen van een orderboek

Hier zijn enkele tips voor het lezen van een orderboek:

 • Begin met het kijken naar de totale omvang van de orders aan beide zijden van de markt. Als er meer orders zijn om te kopen dan om te verkopen, is er over het algemeen meer vraag dan aanbod en zal de prijs waarschijnlijk stijgen. Als er meer orders zijn om te verkopen dan om te kopen, is er over het algemeen meer aanbod dan vraag en zal de prijs waarschijnlijk dalen.
 • Let op de spreads tussen de verschillende orders. De spread is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Hoe kleiner de spread, hoe gunstiger de handelsvoorwaarden.
 • Zoek naar patronen in het orderboek. Patronen kunnen traders helpen om de waarschijnlijke richting van de prijs te voorspellen.

Door deze tips te volgen, kun je het orderboek gebruiken om je handelsvaardigheden te verbeteren.

Ook interesse om te traden? Ga dan zeker eens even kijken naar mijn favoriete crypto beurs Bybit. Bekijk ook zeker even mijn artikel en video over Bybit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.