Chainlink link

Wat is Chainlink?

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat data van off-chain bronnen naar on-chain slimme contracten levert. Dit biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele, gecentraliseerde orakels, zoals:

 • Betrouwbaarheid: Chainlink-orakels zijn gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk van nodes, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor manipulatie.
 • Transparantie: Chainlink-orakels zijn openbaar en traceerbaar, waardoor gebruikers de integriteit van de data kunnen controleren.
 • Beveiliging: Chainlink-orakels maken gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals cryptografie en consensusmechanismen om de data te beschermen tegen aanvallen.

Welk probleem lost Chainlink op?

Blockchain-technologie is een krachtig instrument voor het creëren van geautomatiseerde, beveiligde toepassingen. Smart contracts, die op blockchains draaien, kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om betalingen, verzekeringen en andere contractuele afspraken te automatiseren.

Een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van smart contracts is het verkrijgen van betrouwbare data van off-chain bronnen. Deze data kan afkomstig zijn uit de echte wereld, zoals de prijs van een aandeel of het weerbericht.

Gecentraliseerde orakels kunnen worden gebruikt om deze data aan smart contracts te leveren. Echter, gecentraliseerde orakels zijn kwetsbaar voor manipulatie door een centrale partij. Dit kan leiden tot fouten of zelfs fraude in smart contracts.

Wat zijn vergelijkbare gecentraliseerde oplossingen?

Enkele voorbeelden van vergelijkbare gecentraliseerde oplossingen zijn:

 • API’s: API’s (Application Programming Interfaces) worden gebruikt om toegang te krijgen tot data van off-chain bronnen. API’s kunnen echter worden gemanipuleerd door de eigenaar van de API.
 • Bemiddelaars: Bemiddelaars kunnen worden gebruikt om data van off-chain bronnen te verzamelen en te verifiëren. Bemiddelaars zijn echter vaak niet onafhankelijk en kunnen belangen hebben die botsen met die van de gebruikers van smart contracts.

Met wie heeft Chainlink grote partnerships?

Chainlink heeft een aantal grote partnerships met bedrijven en organisaties, waaronder:

 • Google Cloud: Google Cloud biedt Chainlink-orakels aan als onderdeel van haar cloud-platform.
 • Oracle: Oracle is een toonaangevende leverancier van data en technologie. Oracle werkt samen met Chainlink om haar data-oplossingen te integreren met blockchain.
 • SWIFT: SWIFT is een wereldwijde interbancaire communicatienetwerk. SWIFT werkt samen met Chainlink om blockchain-technologie te gebruiken om betalingen te vereenvoudigen.

Recente partnership met Circle

In januari 2024 kondigde Chainlink een partnership aan met Circle, een toonaangevende leverancier van stablecoins. Dit partnership zal Chainlink-orakels gebruiken om de interoperabiliteit tussen verschillende blockchains te verbeteren.

Specifiek zal Chainlink worden gebruikt om USDC, een stablecoin van Circle, te verplaatsen tussen verschillende blockchains. Dit zal het gemakkelijker maken voor gebruikers om USDC te gebruiken op verschillende blockchain-toepassingen.

Het partnership met Circle is een belangrijke mijlpaal voor Chainlink. Het toont de toenemende acceptatie van Chainlink-orakels door grote bedrijven en organisaties.

Waarom is Chainlink zo belangrijk?

Chainlink is een belangrijke technologie voor de ontwikkeling van de blockchain-industrie. Door betrouwbare data van off-chain bronnen aan smart contracts te leveren, maakt Chainlink het mogelijk om smart contracts te gebruiken voor een breed scala aan toepassingen, zoals:

 • Financiële toepassingen: Chainlink kan worden gebruikt om financiële toepassingen zoals verzekeringen, handel en betalingen te automatiseren.
 • Industriele toepassingen: Chainlink kan worden gebruikt om industriële toepassingen zoals supply chain management, energiehandel en logistiek te automatiseren.
 • Overheidstoepassingen: Chainlink kan worden gebruikt om overheidstoepassingen zoals stemming, belastingen en sociale zekerheid te automatiseren.

Wat exact doet Chainlink?

Chainlink werkt op basis van een gedecentraliseerd netwerk van nodes. Elke node is eigendom van een onafhankelijke partij en draagt bij aan het netwerk door data van off-chain bronnen te verzamelen en te verifiëren.

Wanneer een smart contract een verzoek doet om data van een off-chain bron, wordt dit verzoek naar het Chainlink-netwerk gestuurd. De nodes in het netwerk concurreren om het verzoek uit te voeren. De node die het verzoek het snelst en nauwkeurigste uitvoert, ontvangt een beloning in de vorm van LINK-tokens.

De data die door de nodes wordt verzameld, wordt gecontroleerd door een consensusmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de data betrouwbaar en fraudebestendig is.

Hoe kan je Chainlink staken?

Er zijn twee manieren om Chainlink te staken:

 • Als node-operator:

Om LINK-tokens te staken als node-operator, moet je een node opzetten en draaien. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van een bestaande node-operator of door zelf een node te bouwen.

Als node-operator ontvang je een beloning in de vorm van LINK-tokens. De beloning wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de hoeveelheid LINK die je inzet, de kwaliteit van je node en de vraag naar Chainlink-orakels.

 • Direct staken via chain.link:

Je kunt ook Chainlink rechtstreeks staken door je wallet te koppelen via de chain.link website zelf. Dit is een eenvoudige manier om te staken zonder dat je een node hoeft op te zetten of te draaien.

Om te staken via chain.link, moet je een Ethereum-wallet hebben, zoals MetaMask of Coinbase Wallet. Je kunt dan je wallet koppelen aan chain.link en LINK-tokens staken.

De beloning voor het staken via chain.link is vergelijkbaar met de beloning voor het staken als node-operator. De beloning wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de hoeveelheid LINK die je inzet en de vraag naar Chainlink-orakels.

Hier zijn de stappen om Chainlink rechtstreeks te staken via chain.link:

 1. Ga naar de chain.link website: https://chain.link/.
 2. Klik op de knop “Stake”.
 3. Selecteer je Ethereum-wallet.
 4. Voer het bedrag in dat je wilt staken.
 5. Klik op de knop “Stake”.

Je LINK-tokens worden nu gestaked en je ontvangt een beloning in de vorm van LINK-tokens.

Conclusie

Chainlink is een belangrijke technologie voor de ontwikkeling van de blockchain-industrie. Door betrouwbare data van off-chain bronnen aan smart contracts te leveren, maakt Chainlink het mogelijk om smart contracts te gebruiken voor een breed scala aan toepassingen.

Chainlink heeft een aantal grote partnerships met bedrijven en organisaties, waaronder Google Cloud, Oracle en SWIFT. Deze partnerships tonen de toenemende acceptatie van Chainlink-orakels.

Het recent aangekondigde partnership met Circle is een belangrijke mijlpaal voor Chainlink. Het toont de toenemende acceptatie van Chainlink-orakels door grote bedrijven en organisaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.