blackrock grayscale ark

De impact van de eerste Bitcoin spot ETF’s in de Verenigde Staten

In de dynamische wereld van financiën heeft de recente goedkeuring van Bitcoin spot ETF’s op 10 januari 2024 een ware revolutie teweeggebracht in de cryptomarkt. Deze gebeurtenis heeft niet alleen de deuren geopend voor een bredere toegang tot de crypto-assets, maar heeft ook vergelijkingen getrokken met het historische moment van de goedkeuring van de eerste goud ETF en de daaropvolgende gevolgen voor de goudprijs. Laten we dieper ingaan op de recente ontwikkelingen en wat we kunnen verwachten in de komende jaren.

De Goedkeuring van Bitcoin Spot ETF’s op 10 januari 2024

Op 10 januari werden verschillende Bitcoin spot ETF’s officieel goedgekeurd, wat een belangrijke mijlpaal markeerde voor de cryptogemeenschap en de bredere financiële markten. Enkele van de opmerkelijke ETF’s die groen licht kregen, zijn onder andere die van BlackRock en Grayscale. Deze goedkeuringen hebben de deuren geopend voor institutionele beleggers en particulieren om op een eenvoudige en gereguleerde manier blootstelling te krijgen aan Bitcoin, wat voorheen een uitdaging was.

Goedgekeurde Bitcoin ETF’s tot nu toe

 • iShares Bitcoin ETF van BlackRock

Vermogensbeheerder BlackRock was een van de eerste Spot Bitcoin ETF’s die door de SEC werd goedgekeurd. Het fonds iShares Bitcoin Trust (IBIT) van het bedrijf is goedgekeurd met een initiële vergoeding van 0,25%. Bovendien geeft het bedrijf aan dat de vergoeding 0,20% zal zijn voor de eerste $5 miljard aan activa gedurende 12 maanden.

 • Grayscale Investments Bitcoin ETF

Grayscale Investments kreeg ook goedkeuring voor haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het vermogensbeheerbedrijf zet zijn Bitcoin-trust om in een Spot Bitcoin ETF. Bovendien heeft het een initiële vergoeding van 1,5% bekendgemaakt.

 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust

Een ander vermogensbeheerbedrijf, Fidelity, heeft goedkeuring gekregen voor haar Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC). De traditionele financiële reus heeft vergoedingen van 0,39% bekendgemaakt.

 • Ark Invest ARK21Shares Bitcoin ETF

Ark Invest en 21 Shares behoren ook tot de goedgekeurde producten met hun ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB). Het bedrijf heeft vergoedingen van 0,25% bekendgemaakt, maar heeft aangekondigd dat het alle vergoedingen zal laten vallen gedurende zes maanden of tot de eerste $1 miljard aan activa.

 • VanEck Bitcoin Trust

Vermogensbeheerbedrijf VanEck heeft ook gezien dat haar VanEck Bitcoin Trust (HODL) goedkeuring heeft gekregen van de SEC. Het product zal worden geïntroduceerd met een recentelijk bekendgemaakte vergoeding van 0,25%.

 • Valkyrie Bitcoin Fund

Valkyrie Digital Assets heeft de goedkeuring van de SEC gezien voor haar Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR), onder andere. Bovendien biedt het vermogensbeheerder een vergoeding vrijstelling voor de eerste 3 maanden, met een vergoeding van 0,49% daarna.

 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF

Na goedkeuring van de SEC zullen Invesco en Galaxy Digital de vorming zien van Invesco Galaxy Bitcoin Bitcoin ETF (BTCO). Bovendien biedt het bedrijf een vergoeding vrijstelling voor de eerste zes maanden of de eerste $5 miljard aan activa. Daarna zullen de vergoedingen 0,39% bedragen.

 • Franklin Templeton Digital Holdings Trust

Franklin Templeton Digital Holdings Trust (EZBC) heeft ook goedkeuring ontvangen van de SEC. Het bedrijf biedt geen vrijstellingsdetails en hanteert een vergoeding van 0,29%.

 • Bitwise Bitcoin ETF

Bitwise Asset Management zal ook de Bitwise Bitcoin ETF (BITB) uitgeven. Het bedrijf heeft onlangs zijn vergoedingen bijgewerkt om een vrijstelling te bieden gedurende de eerste zes maanden of de eerste $1 miljard aan activa. Daarna zal een bijgewerkte vergoeding van 0,20% worden toegepast.

 • Hashdex Bitcoin Futures ETF

Een van de eerder geadverteerde exchange-traded funds, Hashdex, heeft goedkeuring gekregen om haar Hashdex Bitcoin ETF (DEFI) uit te geven. De Spot Bitcoin ETF zal vergoedingen van 0,90% toepassen en heeft geen vrijstellingsdetails bekendgemaakt.

 • WisdomTree Bitcoin Trust

Samen met de andere goedkeuringen was WisdomTree, die goedkeuring heeft gekregen van de SEC voor haar WisdomTree Bitcoin Trust (BRCW). Het bedrijf heeft een vrijstelling aangekondigd voor de eerste 6 maanden of na de eerste $1 miljard aan activa. Daarna zal een vergoeding van 0,39% in rekening worden gebracht.

Wil je zelf ook Bitcoin kopen?

Heb je nog geen Bitcoin? Dan is het goedkoper om deze via een exchange als Bybit of Bitvavo te kopen. Je betaalt dan geen managementfee en er is geen minimumbedrag vereist. Bovendien kun je via Bybit of Stackingsats zelfs dollar cost averaging (DCA) toepassen. Dit betekent dat je regelmatig kleine bedragen investeert, ongeacht de marktprijs. Via Stackingsats kun je ook direct crypto kopen op je hardware wallet van Ledger, Trezor, Ngrave, enz. Wil je meer leren over Stackinsat dan raad ik je aan om mijn video te bekijken. Het is altijd aan te raden om je crypto over te maken naar een hardware wallet die je zelf beheert. Dit is omdat je dan de enige bent die toegang heeft tot je privésleutels. Als je deze sleutels verliest, verlies je ook je crypto.

Wat is de impact op de crypto-industrie?

De goedkeuring van de Bitcoin spot ETF’s is een belangrijke erkenning van Bitcoin als een legitiem investeringsinstrument. Dit kan leiden tot een toename van de adoptie van Bitcoin door institutionele beleggers.

Institutionele beleggers hebben tot nu toe voorzichtig geweest met Bitcoin, omdat het een relatief nieuw en onreguleerd activum is. De goedkeuring van de ETF’s kan hen echter aanmoedigen om Bitcoin in hun portefeuilles op te nemen.

Dit kan leiden tot een verdere stijging van de prijs van Bitcoin, en het kan ook de ontwikkeling van nieuwe crypto-producten en -diensten stimuleren.

Wat is de impact op de prijs van Bitcoin?

Analisten verwachten dat de goedkeuring van de eerste Bitcoin spot ETF’s zal leiden tot een stijging van de prijs van Bitcoin. Dit komt doordat de ETF’s het voor een breder publiek mogelijk maken om in Bitcoin te beleggen. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar Bitcoin, wat de prijs opdrijft.

Een studie van Bloomberg Intelligence voorspelt dat de prijs van Bitcoin binnen een jaar na de goedkeuring van de ETF’s kan stijgen tot $100.000. Andere analisten zijn iets voorzichtiger en voorspellen een stijging tot $60.000 of $70.000.

Vergelijking met de goedkeuring van de eerste goud ETF

Om de mogelijke impact van deze gebeurtenis beter te begrijpen, is het waardevol om terug te kijken naar de goedkeuring van de eerste goud ETF in 2003. Toen de SPDR Gold Shares ETF werd gelanceerd, markeerde het een keerpunt voor goud als beleggingsklasse. De goedkeuring van de goud ETF resulteerde in een aanzienlijke toename van de vraag naar goud, wat op zijn beurt leidde tot een stijging van de goudprijs in de daaropvolgende jaren.

In de jaren na de goedkeuring van de eerste goud ETF steeg de prijs van goud met meer dan 500%. Dit was deels te wijten aan de toenemende vraag naar goud als hedge tegen inflatie en economische onzekerheid.

Prijs van Goud sinds ETF

Het is mogelijk dat de goedkeuring van de Bitcoin spot ETF’s een vergelijkbare impact zal hebben op de prijs van Bitcoin. Dit is echter niet zeker, en de impact zal waarschijnlijk afhangen van een aantal factoren, waaronder de economische omstandigheden en de ontwikkeling van de crypto-industrie.

Conclusie

De goedkeuring van Bitcoin spot ETF’s op 10 januari is een historische gebeurtenis die de weg opent voor een bredere acceptatie van Bitcoin als een legitiem beleggingsinstrument. Als we lering trekken uit de geschiedenis van de goedkeuring van de eerste goud ETF, kunnen we redelijkerwijs verwachten dat de prijs van Bitcoin positief beïnvloed kan worden in de komende jaren. Het is echter belangrijk op te merken dat de markt altijd volatiel is en dat beleggers hun beslissingen zorgvuldig moeten overwegen in het licht van de risico’s die gepaard gaan met cryptobeleggingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.