automated market makers crypto order book

Wat zijn Automated Market Makers?

Automated Market Makers (AMM’s) zijn een type cryptocurrency exchange die de traditionele orderbook-uitwisseling vervangen door een formule die de prijzen van assets bepaalt. In plaats van dat handelaren orders plaatsen op een open orderboek, storten gebruikers hun assets in een gezamenlijke poel, en de AMM-formule berekent vervolgens de prijzen voor deze assets.

Hoe werkt het?

AMM’s werken op basis van een formule genaamd “constant product market maker formula”, die de prijzen van assets in de poel berekent op basis van de hoeveelheid van elk asset in de poel. De formule ziet er als volgt uit:

price of asset A = (balance of asset B * price of asset B) / balance of asset A

Dit betekent dat als de balans van asset A toeneemt en de balans van asset B onveranderd blijft, de prijs van asset A zal dalen en vice versa. Het is belangrijk op te merken dat AMM’s geen handelsvoorraad hebben en in plaats daarvan prijzen genereren op basis van de hoeveelheden van de assets in de poel.

Liquiditeitsproviders

Een andere belangrijke factor in de werking van AMM’s zijn liquiditeitsproviders. Liquiditeitsproviders zijn gebruikers die hun assets in de poel storten om de liquiditieit en de effectiviteit van de beurzen te verbeteren. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding in de vorm van transactiekosten die door gebruikers worden betaald bij het uitvoeren van transacties op de beurs.

Hoe is het anders dan traditionele exchanges?

In tegenstelling tot traditionele beurzen waar handelaren orders plaatsen op een open orderboek, bieden AMM’s geen garantie voor de uitvoering van een transactie tegen een specifieke prijs. In plaats daarvan wordt de prijs van een asset bepaald door de hoeveelheden van de assets in de poel en de formule die wordt gebruikt door de AMM. Dit betekent dat transacties op AMM’s sneller kunnen worden uitgevoerd omdat er geen wachttijden zijn voor de uitvoering van een order.

Voordelen van AMM’s

  • Gemakkelijk te gebruiken: AMM’s zijn eenvoudig te gebruiken en vereisen geen specifieke kennis van de markt of het handelen van assets.
  • Decentralisatie: AMM’s zijn decentraal, waardoor ze niet afhankelijk zijn van een enkele entiteit en gebruikers hun assets kunnen beheren zonder tussenkomst van een derde partij.
  • Lagere kosten: Omdat AMM’s geen tussenpersoon nodig hebben, zijn de transactiekosten vaak lager dan bij traditionele beurzen.
  • Snellere transacties: AMM’s bieden directe uitvoering van transacties zonder vertraging van een orderboek.

Nadelen van AMM’s

  • Onvoorspelbaarheid van prijzen: Omdat de prijzen van assets op AMM’s worden bepaald door de hoeveelheden in de poel, kunnen prijsschommelingen onvoorspelbaar zijn en soms verder gaan dan de veranderingen op de traditionele markten.
  • Beperkte liquiditeit: AMM’s zijn afhankelijk van liquiditeitsproviders om de liquiditeit van de beurs te waarborgen, en een gebrek aan liquiditeit kan leiden tot grote prijsfluctuaties.

In het algemeen zijn AMM’s een interessante ontwikkeling in de wereld van cryptocurrency exchange en bieden ze veel voordelen ten opzichte van traditionele beurzen. Echter, het is belangrijk om te overwegen hoe ze werken en de nadelen ervan te begrijpen voordat u besluit om ermee te handelen. Het is altijd aanbevolen om uw eigen onderzoek te doen en te overwegen hoe AMM’s passen bij uw beleggingsdoelen voordat u erin investeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.